5 vragen aan 28 januari 2020

“We hebben alles in huis om woningcorporaties te helpen verduurzamen”

Essent werkt samen met haar servicepartners aan duurzame energieoplossingen zodat iedereen groen, comfortabel en betaalbaar kan wonen en werken. En als het om wonen gaat, kunnen we niet om woningcorporaties heen. Zo ontstond het plan voor Wooneffect, waarmee Essent de grote verduurzamingsopgave van woningcorporaties helpt kleiner en concreter te maken. “Dat doen we stap voor stap met gecombineerde producten en diensten, zegt Alma Krug, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Wooneffect.

 

Verduurzamen vanuit een energieleverancier, hoe pakken jullie dit aan?

Om een belangrijke rol te kunnen spelen in de energietransitie, investeren we in verschillende servicepartners die bijvoorbeeld nieuwe vormen van energie leveren of veel kennis hebben over het verduurzamen van woningen. Een logische stap, omdat we met onze servicepartners al een landelijk marktaandeel van 40% hebben, en alle producten en diensten in huis hebben om hierin een grotere rol te gaan spelen. Daarnaast heeft Essent veel ervaring met het monitoren van energiestromen en klantgericht werken.

Hoe onderscheiden jullie je in de markt?

Onze kracht is dat we het volledige pakket kunnen aanbieden om woningcorporaties te helpen met het verduurzamen van hun woningvoorraad. Dit doen we door de expertises isolatie, ventilatie, warmte, zonnepanelen en energiemonitoring te combineren met onze service en onderhoudsdiensten. Onze servicepartners zijn op lokaal niveau actief. Zij komen al jaren bij bewoners over de vloer en hebben kennis van techniek.  Daarnaast gaan we uit van natuurlijke vervangingsmomenten. Dus niet in één keer van het gas af, maar stapsgewijs.

Op dit moment testen we bij een aantal projecten de Wooneffect energiemonitorings-tool. Door het monitoren van energiestromen en installaties krijgen we inzicht in het functioneren van warmtepompen en kunnen we bewoners slim adviseren over hun energieverbruik. Daarnaast krijgen woningcorporaties hierdoor inzicht in de CO2 uitstoot van hun complexen.

Hoe spelen jullie in op de wensen van de woningcorporaties en hun huurders?

Voor woningcorporaties staan betaalbaar én comfortabel wonen voor huurders absoluut voorop. Ze moeten natuurlijk ook verduurzamen, maar wat mij betreft is verduurzamen niet het doel maar het middel om comfort en betaalbaarheid te realiseren. Binnen deze uitdaging lopen zij tegen verschillende vraagstukken op. Over de keuze voor nieuwe technieken, de toekomstige warmte-infrastructuur en de financiële impact van verduurzaming, bijvoorbeeld. Belangrijk is hierbij om het Meer-Jaren-Onderhouds-Plan mee te nemen en hier rekening mee te houden tijdens het verduurzamingsvraagstuk.

Op korte termijn richten wij ons daarom op isolatie, zonnepanelen en hybride warmtepompen. Oplossingen die sowieso nuttig zijn en relatief goedkoop. En effectief, want huurders zien dit meteen terug in een lagere energierekening.

Hoe voeren jullie de projecten uit?

Van oudsher werkten onze servicepartners  als service- &  onderhoudspartij. De impact van installaties op de woning wordt echter steeds belangrijker. Bij verschillende projecten schuiven we door naar partner in een bouwteam of  consortium of juist richting hoofdaannemer/regisseur, bij behapbare projecten.
In die situatie nemen we bijvoorbeeld ook het vervangen van nieuwe kozijnen met HR++-glas of het plaatsen van nieuwe voordeuren (tochtvrij) voor onze rekening.  Uiteindelijk houden we de installaties zelf in beheer om de kwaliteit te borgen. 

Met wie werken jullie samen om de energietransitie voor elkaar te krijgen?

Er moet nog veel gebeuren om de klimaatdoelstellingen te behalen om in 2050 allemaal CO2 neutraal te zijn. Hier werken we zelf hard aan,  maar de opgave is te groot om alleen aan te kunnen. Samenwerkingsverbanden zijn dan ook essentieel om meer impact te maken en slimmer te kunnen werken.  We werken graag samen met adviesbureaus, (renovatie)aannemers, installateurs, leveranciers en andere relevante partijen.