5 vragen aan 17 januari 2020

Goedgeschoolde monteurs onmisbaar in energietransitie

Een eigen opleidingscentrum voor monteurs is pure noodzaak om nu en in de toekomst aan de verduurzamingsvraag te kunnen voldoen. Daarom krijgen  de monteurs van Kemkens, servicepartner van Essent, praktijkles in de nieuwste technieken zoals die van warmtepompen. Hetet centrum biedt ook praktijkopleidingen aan studenten van het ROC. Ben Goossens, commercieel manager Kemkens, vertelt ons alles over opleidingscentrum InstallOne.

Hoe is het idee voor een eigen opleidingscentrum ontstaan?

Twintig jaar geleden is Kemkens gestart met trainingen in de avonduren op een VMBO. Dat ging zo goed dat ze in 2011 hun eigen praktijkboxen plaatsten. Plekken om echt goed te oefenen. Dat sloeg aan. “Vanwege ruimtegebrek hebben we in 2016 de praktijkruimte verhuisd naar de talentencampus aan de Nelson Mandelaboulevard in Oss.” vertelt Ben. “Zo zitten we vlakbij de monteurs van de toekomst. In het praktijkcentrum zie ze direct hoe iets werkt, dat werkt beter dan een afbeelding op een laptop”.

 

Met welke partijen werken jullie samen?

Het opleidingscentrum werkt samen met het ROC. Leerlingen tekenen een overeenkomst voor het aantal uren theorie en praktijk. Elk jaar levert dat 35 tot 40 vakbekwame monteurs op. Er zijn ongeveer 25 bedrijfsvakleerscholen in Nederland. Toch is InstallOne uniek zegt Ben. Onze deuren staan wagenwijd open voor leerlingmonteurs maar óók voor basisscholen. Zo zien kinderen waar warm water vandaan komt en hoe dat werkt. Veel bedrijven hebben daar de middelen niet voor, wij gelukkig wel.”

Daarnaast hebben we goed contact met fabrikanten en zijn zij kind aan huis bij ons opleidingscentrum. In de grote ruimte staan alle cv-ketels die je maar kunt bedenken en sinds kort ook warmtepompen. “Er komen vaak nieuwe modellen op de markt of een nieuwe thermostaat. De fabrikant zet hier dan een nieuw type neer en legt uit hoe het in elkaar zit. Onze medewerkers zijn daar blij mee. Vervelend als je bij een klant komt en het toestel niet kent of niet weet hoe het werkt.” legt Ben uit.

Hoe zorgen jullie er voor dat studenten & monteurs op de hoogte blijven van nieuwe producten en technieken?

” Wat betreft nieuwe wet & regelgeving zorgen we er voor dat deze nieuwe regels verwerkt worden in de opleiding. “Vanuit de overheid is er bijvoorbeeld een nieuwe regeling voor gasverbrandingsinstallaties. Al onze monteurs krijgen voor 1 januari 2021 de opleiding voor vakmanschap CO (koolstofmonoxidepreventie), zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Erg handig dat we dat gewoon zelf kunnen.”

Welke rol speelt ‘de klant’ bij jullie opleidingscentrum? 

Theorie leren monteurs op school, de praktijk bij het opleidingscentrum. Gedrag is echter ook een belangrijk onderdeel van het werk van een monteur. “Ook dat nemen we mee tijdens de praktijkuren. Hoe kom je bij een klant binnen? En hoe gedraag je je daar? Je wil dat klanten tevreden zijn over het werk en de monteur. Dat is positieve reclame voor je bedrijf.” zegt Ben. “Op een feestje wil je niet horen dat een monteur uitgebreid met een vriend aan het bellen was. Dat hoort niet.

Tot slot, waar zit jouw ambitie Ben? 

“Uitbreiden, het zou mooi zijn als we bijvoorbeeld meer elektra gaan doen. Dat heeft steeds meer raakvlakken met ons werk. En natuurlijk zonnepanelen.”

Meer weten?

Benny Goossens

Neem contact op met Benny Goossens

Commercieel manager Kemkens