5 vragen aan 9 december 2019

Van onderaannemer naar hoofdaannemer

Was voorheen een bouwbedrijf in the lead bij het verduurzamen van huurwoningen, tegenwoordig zitten ook installatiebedrijven in de regiestoel. Volgens André Langemeijer van Volta Limburg biedt dat voordelen bij wat grotere projecten.

André, je pleit voor een nieuwe rolverdeling. Waarom precies?

Voorheen hadden we meer een traditionele rol als onderaannemer. Aan het eind van de rit een prijsopgave maken voor een project. Alle producten en eisen stonden al vast. Nu zitten we al vroeg aan tafel voordat de definitieve plannen gereed zijn. Wij geven input voor het strategisch voorraadbeheer, zowel energetisch als bouwkundig. We kijken welke bouwkundige disciplines nodig zijn en daar worden partners op geselecteerd. Bij kleine woningcorporaties kunnen we die regierol pakken. Bij grote projecten met meer dan 500 woningen per jaar schikken we ons toch meer in de rol van onderaannemer.

Meer regie betekent ook meer verantwoordelijkheid. Hoe ga je daarmee om?

Als ons advies de basis vormt voor de planvorming, dan kunnen we de verantwoordelijkheid prima aan. We adviseren duurzame oplossingen die, gelet op de toekomstige ontwikkelingen, voor een langere periode mee gaan. Wij zijn zelf ook gebaat bij een goed resultaat, want we zijn meestal nog jaren verantwoordelijk voor service en onderhoud. Daarom willen we vooraf al meedenken over mogelijke producten en oplossingen.

Los van de rolverdeling, grote klussen doe je niet alleen. Hoe werk je samen binnen zo'n project?

We kijken vooraf welke (lokale) partners de woningcorporatie zelf al inzet. Zijn ze tevreden over een glaszetter of een dakdekker, dan gaan we daar mee samenwerken. Dan is de kwaliteit meestal geborgd. Het werken met lokale partners heeft onze voorkeur, want dan kunnen we zelf de regie pakken en het tempo en de maatregelen bepalen. 

 

Met vaste partners werken is interessant voor kostenbesparing en ketensamenwerking, maar we zien dat corporaties gehecht zijn aan lokale betrokkenheid. Ze werken graag samen met partijen die al bij de huurders over de vloer komen. De flexibiliteit om met lokale partijen samen te werken is juist onze kracht.

Stap voor stap verduurzamen, hoe werkt dat in de praktijk?

Afgelopen jaren hebben we een groot project gedaan voor Zaam Wonen in Zuid-Limburg. Dat begon met 5 woningen en inmiddels hebben we al 500 woningen verduurzaamd. We hebben hier per woning alles in één keer aangepakt. Eis was dat de huurder er zo kort mogelijk last van zou hebben. Onze opdrachtgever heeft gekozen om de woningen met het slechtste energielabel als eerste aan te pakken.

 

Bij dit soort projecten krijgen we steeds meer de vrijheid om extra dingen stap voor stap aan te pakken. Waar we begonnen met de energetische aanpassingen zoals isoleren, dubbel glas en zonnepanelen, zijn we nu bijvoorbeeld ook bezig met nieuwe daken, kozijnen vervangen, ventilatie en nieuwe hemelwaterafvoeren. We adviseren de corporatie wat te doen en geven per woning of per bouwblok een prijsopgave. Een combinatie van maatregelen, passend binnen het budget, wordt dan uitgevoerd.

Waar zit 'm de moeilijkheid, de uitdaging?

Veel zaken hebben onderling verband en impact op elkaar. Als een dak bijvoorbeeld slecht is, dan kunnen er geen zonnepanelen op. En zonder zonnepanelen kunnen we net niet die extra labelsprong maken. Dan adviseren we een dakvernieuwing met panelen. En als we bij de bewoners thuis bezig zijn, dan komen er vaak meer zaken aan het licht zoals tocht, vochtplekken of een muffe lucht. Dat pakken we op met een advies en een begroting. We ontzorgen de corporatie en dat wordt meestal als prettig ervaren.

Meer weten?

André  Langemeijer

Neem contact op met André Langemeijer

Accountmanager Zakelijke Markt