Stappentellers 30 december 2019

Jonge huurwoningen verduurzamen met hybride warmtepomp

Delius Pit van Energiewacht in gesprek met Ewoud Vuuregge van woningcorporatie Nijestee over de keuze voor verschillende warmtepompen in Groningen.

Jonge huurwoningen verduurzamen met hybride warmtepomp

Je vraagt je misschien af: waarom ga je huurwoningen van tien jaar oud nu al verduurzamen? Bij de Groningse woningcorporatie Nijestee is dit onderdeel van het beleid: isoleren om de woonlasten van huurders te beperken. Zo zijn we uitgekomen bij de hybride warmtepomp. Een mooie tussenstap naar aardgasvrije woningen. Jonge huurwoningen zijn hier uitermate geschikt voor.

Tien jaar oud, toch een labelsprong maken

Ewoud: “De woningen die we hier aan de Da Costastraat in Groningen hebben geselecteerd zijn vrij grote huurwoningen. In de koude maanden werd er ondanks de goede isolatie relatief veel verstookt. De woningen hebben nu label B en gaan na het installeren van de warmtepomp naar label A. Met de warmtepomp verminderen bewoners het gasverbruik waardoor de totale energielasten zullen dalen.

Met de warmtepomp gaan de bewoners het gasverbruik verminderen en gelijkmatiger de woning verwarmen.

Ewoud Vuuregge

Daarnaast zijn we nog met twee andere projecten in de stad bezig. Daar gaat het om huurwoningen uit de jaren ‘80 en ‘90. Deze woningen gaan van label C naar B. We hebben onder andere gekeken naar de grootte van de woning, de isolatiewaarde, de leeftijd van de cv-ketel en het stookgedrag van de bewoners.  Daarom hebben we gekozen voor drie verschillende type warmtepompen om een labelsprong te kunnen maken.”

'We installeren de warmtepompen terwijl de bewoners gewoon thuis zijn"

Drie soorten warmtepompen. Waarom?

Delius: “Dat heeft te maken met het type woning. Het zijn grondgebonden woningen, maar de ene woning heeft een plat dak en de ander heeft weer een kleinere opstelplek voor de installatie. Dat heeft impact op de keuze. Per woning hebben we voor de bewoners een warmtepomp geselecteerd die past bij de woning.

Uitgangspunt was dat we naast de huidige cv-ketel een hybride warmtepomp gaan plaatsen. De warmtepomp zorgt voor de verwarming en de cv-ketel springt bij als er extra capaciteit nodig is, bijvoorbeeld als het buiten erg koud is. Bij de ene oplossing haalt een unit op het dak de warmtebehoefte uit de buitenlucht en bij de andere oplossing komt de warmtebehoefte uit de ventilatielucht ín de woning. In dat geval komt er een zogenaamde ‘spaarpomp’ in plaats van het huidige mechanische ventilatiesysteem.”

Ewoud: “Het zijn slimme manieren om te beginnen met het verduurzamen van jonge woningen. Bovendien doen we met de keuze voor drie type warmtepompen brede ervaring op. Wat doet ieder type warmtepomp in de praktijk? Waar zitten de verschillen en hoe ervaart de bewoner het? Dat is interessant om te monitoren voor mogelijk volgende projecten.”

Stap voor stap aanpak

Ewoud: “We hebben deze verduurzaming stap voor stap aangepakt. Dat begon met het selecteren van geschikte woningen. We hebben gekeken naar het bouwjaar, isolatie, grootte en naar woningen die (voorlopig) nog niet in aanmerking kwamen voor een projectmatige, energetische verbetering. Van iedere hybride warmtepomp hebben we een prognose gemaakt van de besparing. In het geval van de Da Costastraat stijgen de huurlasten met €6,75 per maand. Daar staat een te verwachten energiebesparing van ongeveer €13,- per maand tegenover. De bewoners zijn per brief geïnformeerd en daarna zijn we langsgegaan voor een persoonlijke toelichting. Bewoners hadden zelf de keuze om mee te doen; bijna 40% (28 huishoudens) heeft uiteindelijk gekozen voor de geadviseerde oplossing.  We zijn erg blij met dit resultaat.”

Delius: “We installeren de warmtepompen terwijl de bewoners gewoon thuis zijn. Na de installatie gaat Nijestee weer persoonlijk langs om bewoners te adviseren over de manier van verwarmen. Zo’n warmtepomp werkt namelijk net iets anders en het succes valt of staat met het stookgedrag. De komende drie jaar worden de warmtepompen gemonitord en waar nodig gefinetuned.”

Ewoud: “Daarna gaan we bewoners de volgende stap in de verduurzaming aanbieden: zonnepanelen. Een warmtepomp verbruikt meer stroom en dat kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen. De helft van deze besparing berekenen we door in de huur. Zo waarborgen we de betaalbaarheid voor de bewoners. Dat vinden wij het allerbelangrijkst.”

Wat de bewoners vonden

Ewoud: “Toen we bij de mensen thuiskwamen, merkte ik dat er veel kennis ontbreekt over de warmtepomp. De eerste associatie is dat het veel ruimte inneemt, herrie maakt en dat de huur duurder wordt. Toch was bijna de helft direct enthousiast doordat het gasverbruik verminderd en de energielasten omlaag gaan. De andere helft geloofde nog niet echt dat tegenover de huurverhoging een dubbele besparing staat in energielasten. Mensen willen dat eerst zien, dan geloven ze het pas. Daarom is het fijn dat er toch veel mensen zijn die er wel voor gekozen hebben. Zij kunnen ervaringen uitwisselen met hun buren. Als we de eerste resultaten hebben, gaan we opnieuw langs bij de bewoners die er nog niet voor gekozen hebben. Ik hoop dat ze dan alsnog voor een warmtepomp kiezen.”

Drie tips van Ewoud

  1. Doe vooraf goed onderzoek naar geschikte woningen
  2. Benader huurders persoonlijk met een oplossing op maat
  3. Geef mensen na installatie gebruikstips en monitor goed!

Meer weten?

Delius  Pit

Neem contact op met Delius Pit

Technisch Adviseur Verduurzaming