Project

Stap voor stap 3.000 woningen verduurzamen

Katwijk 3.000 sociale huurwoningen Dunavie

Stap voor stap 3.000 woningen verduurzamen

De opgave

Woningcorporatie Dunavie en Energiewacht West weten dat het geen eenvoudige klus is om in slechts enkele jaren energiebesparende maatregelen door te voeren in 3.000 woningen. Er is gekozen voor dit aantal, omdat deze gebouwd zijn vóór 1980 en dus niet of nauwelijks geïsoleerd zijn. Met project Dunergie in Katwijk neemt Dunavie een maatschappelijke rol in om de sociale huurwoningen te voorzien van energielabel B. Per woningcomplex worden de maatregelen gekozen die het meest nodig zijn, en economisch verantwoord kunnen worden uitgevoerd. Het mooie aan dit project is dat de huurder zelf ook inspraak heeft in de maatregelen.

Onze aanpak

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk. Daarom heeft Dunavie samen met Energiewacht West de huurders geïnformeerd over de  verschillende duurzaamheidsmaatregelen tijdens de Energiemarkt. Door middel van het programma ‘De Groene Keuze’ konden huurders kiezen voor zonnepanelen. Hiermee werd de huurder zelf in staat gesteld om tegen een kleine vergoeding hun woning energiezuiniger te maken.

Energiewacht West nam een actieve rol in bij het informeren van de huurders, en het adviseren aan de aannemers wat er per complex verduurzaamd kan worden om tot energielabel A of B te komen. Vervolgens voert de Energiewacht de maatregelen ook door uit als uitvoerder. Zo krijgt de huurder een energiezuinigere en verbeterde woning. In totaal worden er 3.000 woningen aangepakt in 7 jaar tijd.

Het resultaat

De huurder bespaart direct op de energierekening én kan genieten van meer wooncomfort. Zo’n 40% van de woningen zijn nu gereed. Een groot deel hiervan is naar energielabel A gegaan. Veel huurders zien nu al de besparing in de maandelijkse energiekosten en zijn daar erg blij mee. Het streven is dat door deze aanpak huurders beter geïnformeerd zijn over verduurzaming, zodat de woningcorporatie samen met de huurder gaat voor een energiezuinigere woning.

 

Meer weten over het verduurzamen van sociale huurwoningen? In Nederland hebben we meer dan 2,2 miljoen sociale huurwoningen. Die huizen verduurzamen is een enorme klus. In de podcast Blik op Energie bespreken Mark Peterse (Portaal), Bastiaan van Perlo (Woonbond) en Wilfred Wilting (Energiewacht) hoe hun organisaties corporatiewoningen duurzamer maken. Beluister de podcast hier op Spotify.